Eteeriset öljyt psyykkeen tukena

Julkaistu: 29.11.2017
Kirjoittanut: Anna Tuulia Mattsson

Olen viime viikkoina seurannut keskustelua ja ohjeita sosiaalisessa mediassa liittyen eteerisiin eli aromaattisiin öljyihin. Olen hieman hämmästynyt lukemistani eteeristen öljyjen käyttösuosituksista ja ohjeista sisäiseen käytöön. Niinpä tahdoin kirjoittaa blogitekstin eteeristen öljyjen käyttämisestä, jotta tulee lisää ymmärrystä ja tietämystä siitä, mitä eteeriset öljyt ovat ja miten niitä käytetään.

Aromaterapiasta löytyy monia hyviä eteerisiä eli aromaattisia öljyjä traumaattiselle, stressaantuneelle ja masentuneelle sekä muidenkin erilaisten mielen tasapaino-ongelmien hoitamiseen. Eteeriset öljyt ovat hyvin monikäyttöisiä ja sopivat monenlaisten ongelmien ja vaivojen hoitamiseen. Tuoksujen avulla aktivoidaan ihmisen kehon ja tunne-elämän tasapainoa. Parantuminen psyykkisestä traumasta ottaa oman aikansa, mutta tuoksut voivat edistää toipumista huomattavasti. Vaikka nykyihminen olisi unohtanut oman luonnollisen yhteyden luonnon parantaviin voimiin, piilotajuinen ykseys luontoon ilmentyy hajuaistin kautta mieltymyksenä tiettyjen kasvien, kukkien ja puiden tuoksuun.

Mitä on eteerinen öljy?

Eteeriset öljyt valmistetaan kukista, kasvien lehdistä, hedelmistä, kuorista ja juurista saatavista haihtuvista tuoksuvista öljyistä. Ne ovat täysin luonnollisia. 100 % puhdas eteerinen öljy on tislaamalla tai toisella tavalla esim. puristamalla tuotettu voimakas tuoksuva öljy. Usein tarvitaan iso määrä kyseistä kasvia tai kukkaa, jotta saadaan tislattua pieni pullollinen eteeristä öljyä. Tätä kuvaa hyvin esimerkki laventelista. 1 tippa laventelin eteeristä öljyä vastaa noin yhtä kottikärryllistä tuoretta laventelia. Eteeristä öljyä voidaan sen voimakkaan tuoksun takia kutsua myös aromaattiseksi öljyksi.

Eteerisiä öljyjä ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle sellaisenaan eikä sitä suositella käytettäväksi sisäisesti. Eteerinen öljy voi ärsyttää tai polttaa ihoa ja limakalvoja, jos sitä ei laimenneta ensin johonkin pohjaöljyyn tai voiteeseen ennen iholle laittamista. Markkinoilta löytyy kyllä valmiiksi laimennettuja öljyjä, jotka soveltuvat iholle sellaisenaan. Varmistathan siis aina ensin eteerisen öljyn ostamista, miten kyseistä öljyä kuuluu käyttää ja millaiseen käyttöön kyseinen eteerinen öljy on tarkoitettu.

Eteeristen öljyjen käyttäminen

Eteeriset öljyt tulee aina sekoittaa johonkin perusöljyyn tai voiteeseen ennen iholle levittämistä. Hyviä pohjaöljyjä ovat manteliöljy, viinirypäleensiemenöljy tai auringonkukkaöljy. Frantsilan kipuöljy, hellä perusöljy, kuismaöljy ja ayurvediset hoitoöljyt sopivat myös erinomaisen hyvin eteerisen öljyn pohjaöljyksi ennen iholle levittämistä. Jo 1-2 tippaa eteeristä öljyä riittää käytössä tuomaan hoitavan vaikutuksen.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös tuoksulampuissa ja tuoksulyhdyissä tai pirskottaa 1-2 tippaa öljyä paperinenäliinalle ja asettaa liina tyynyn viereen yön ajaksi. Eteeriset öljyt sopivat hyvin myös kylpyihin. Koska aromaattiset öljyt eivät liukene veteen, tulee öljy sekoittaa ruokalusikalliseen luontaista emulgointiainetta kuten hunajaan, neutraaliin saippuaan tai kermaan, ennen kylpyveteen lisäämistä. Kun eteerisiä öljyjä käyttää kylvyssä, niiden hoitovaikutuksen huomaa vasta kylvyn jälkeen.

Raskauden ja imetyksen aikana, vauvoille sekä tiettyjen sairauksien, korkean verenpaineen tai allergioiden yhteydessä eteerisiä öljyjä käytetään rajoitetusti. Jos on epävarma omasta tilanteesta, voiko eteerisiä öljyjä käyttää, tulee käytöstä konsultoida fytoterapeuttia tai aromaterapeuttia. Eteeristen öljyjen joutumista silmiin on varottava. Jos eteeristä öljyä pääsee vahingossa silmiin, se huuhdotaan runsaalla kylmällä tai viileällä vedellä pois, ei koskaan kasviöljyllä.

Hoitavat tuoksut apu eheytymiseen

Eteerisiä öljyjä käytettäessä tuoksusta on tykättävä. Muuten tuoksu voi olla sopimaton. Oma hajuaisti kyllä kertoo sen, onko kyseinen tuoksu sopiva vai ei. On siis hyvä luottaa omiin aisteihinsa.

Jännittyneeseen, hermostuneeseen ja yliärsyyntymisen tunteisiin sopii laventelin ja rosmariinin eteeriset öljyt. Pelokkaalle ihmiselle hyviä eteerisiä öljyjä ovat laventeli, santelipuu, rosmariini ja kataja. Rosmariini sopii myös henkisen väsymyksen hoitamiseen. Levottomuuteen ja unettomuuteen käy laventelin lisäksi ruusu ja myskisalvia. Ruusu sopii myös tuoksuna hoitamaan ahdistuneistuneisuutta. Masentuneelle erityisen hyvä tuoksu on fenkoli, ruusu, laventeli tai mänty. Jos ihminen on stressaantunut, kannattaa edellä mainittujen tuoksujen lisäksi kokeilla erityisesti mäntyä. Stressin hoidossa käytetään myös paljon erilaisia sitrustuoksuja kuten mandariinia. Myös kamomillaa löytyy eteerisenä öljynä, joka rauhoittaa oloa.

Tuoksujen maailma on ihmeellinen ja valtavan upea lisäapu toipumiseen ja eheytymiseen. Tuoksujen avulla voidaan aktivoida sellaisia muistoja auki, jotka ovat mielen tuolla puolen alitajunnassa piilossa. On tärkeää päästä käsittelemään lempeästi muistoja, jotta voi kohdata niihin liittyvät tunteet ja sitä kautta vapautumaan sellaisista asioista, joita ei tarvitse enää kantaa mukanaan. Tuoksut myös auttavat ihmistä rentoutumaan, rauhoittumaan ja tasapainottumaan. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan eteeristen öljyjen käyttämistä omassa arjessa!

 

 

Lähteenä tähän blogitekstiini ovat käymäni luontaisterapeutin koulutukset, ammattitaitoni ja kokemukset eteeristen öljyjen käyttämisestä asiakkaideni kanssa. Lämpimät kiitokset lisäinfon antamisesta tähän blogitekstiini Dipl.-Aromapraktikerin (Itävalta) Päivi Blöchlille.