Yrttivalmisteiden nimiviidakko - mitä eri tuotenimikkeet tarkoittavat

Julkaistu: 21.02.2018
Kirjoittanut: Anna Tuulia Mattsson

Nykyään ihmiset ovat innostuneet käyttämään erilaisia yrttivalmisteita itsensä hoitamiseen ja terveyden tukemiseen. Minusta tämä on todella hienoa! Luonnosta löytyy upea tuki meidän hyvinvointiimme. Markkinoilta löytyy kuitenkin paljon yrttituotetta eri nimityksineen ja on tärkeää tietää, miten mitäkin valmistetta käytetään ja miten ne eroavat toisistaan.

Seuraavaksi avaan eri yrttituotteiden nimityksiä, mitä ne tarkoittavat ja miten niitä käytetään. Tarkempia annostusohjeita sekä yrttituotteiden käyttöön liittyviä muita ohjeita ja rajoituksia kannattaa kysyä omalta fytoterapeutiltasi. Tervetuloa lukemaan mielenkiintoisista yrttivalmisteista!

 

Frantsilan yrttituotteita

Yrttiuute eli yrttitinktuura

Yrttiuute on sisäisesti ja ulkoisesti käytettävä yrttivalmiste, jossa yrtin vaikuttavat aineet ovat uutettu alkoholiin. Uuttaminen tarkoittaa käytännössä, että kuivaa kasvia, esimerkiksi nokkosen lehtiä, sekoitetaan pienenä silppuna alkoholin joukkoon lasiseen astiaan. Tätä seosta ravistellaan määrätyin väliajoin. Uuttaminen on siis kemiallinen erotusmenetelmä, jossa kasvin vaikuttavat aineet uuttuvat eli siirtyvät kasvin soluseinämistä uuttonesteeseen. Uuttaminen tapahtuu määrätyn ajan kuluessa itsestään ilman kuumentamista.

Yrttiuutetta voidaan kutsua myös yrttitinktuuraksi, joka voi sisältää joko vain yhtä yrttiä tai useita yrttejä. Jos uutteessa on vain yksi yrtti, sitä kutsutaan yhden yrtin uutteeksi. Jos samassa uutteessa on monia yrttejä, sitä kutsutaan puolestaan yhdistelmäuutteeksi. Joissakin yrttiuutteissa voi olla pieniä määriä homeopaattisia valmisteita voimistamaan uutteen tehoa. Joukkoon voidaan lisätä myös joidenkin marjojen ja hedelmien tuoremehua jolloin yrttiuutetta kutsutaan yrttijuomaksi tai tuoremehu-yrttiuutteeksi.

Koska uute on vaikutuksiltaan voimakas, sitä käytetään tippoina veden joukossa juotuna. Pienille lapsille ja herkkämahaisille kannattaa tipat laittaa kiehautetun veden joukkoon ja antaa veden jäähtyä. Näin tehtynä uutteen sisältämä alkoholi haihtuu pois, mutta yrttien vaikutus pysyy nesteessä silti muuttumattomana. Yrttiuutetta voidaan käyttää muutamia tippoja myös ulkoisesti iholle esimerkiksi ihon puhdistuksen yhteydessä, iholle asetettavien kääreiden ja hoitopakkausten yhteydessä tai kylpyveteen sekoitettuna. Huomioithan tämän jälkeen aina ihon hyvästä kosteuttamisesta ihovoiteella.

Yrttiuute on siinä mielessä hyvä ja nopea keino imeyttää elimistöön kasvien vaikuttavat aineet, kuten hivenaineet, vitamiinit ja muut terveydelle hyödylliset aineet, koska uute vaikuttaa nopeasti imeytymällä jo ruuansulatuskanavan limakalvojen kautta verenkiertoon. Yrttiuutteen avulla kasvin hyvät vaikuttavat aineet imeytyvät kehon solujen käyttöön nopeammin kuin esimerkiksi yrttiteen avulla, koska uutteet ovat tehokkaampia ja voimakkaampia vaikutuksiltaan.

Imeytymistutkimusten mukaan kasvihappoihin kiinnittyneet liuosmaisessa muodossa olevat hivenaineet ja vitamiinit tulevat paremmin käyttöön elimistössä, varsinkin jos ne ovat luonnollisessa suhteessa keskenään. Yrttiuutteessa kasvin vaikuttavat aineet ovat nimenomaan luonnollisessa suhteessa keskenään hyvin elimistöön imeytyvässä alkoholiuutosmuodossa.

Yrteille allergiset henkilöt luonnollisesti varovat niitä kasveja, joille ovat herkistyneet. Yrttiuutteita voidaan käyttää vauvoille tai pienille lapsille, mutta annostus on tällöin huomattavasti pienempi. Uutteet sopivat myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseen. Kysythän annostusohjeista lisää fytoterapeutilta. Henkilöt, joilla on menossa alkoholin vieroitus, yrttiuutteet eivät sovi sen sisältämän alkoholin takia.

Yrttitipat

Yrttitipat eroavat yrttiuutteesta siten, että tipoissa on käytetty yrttien lisäksi pieniä määriä eteerisiä öljyjä. Näin ollen niissä on jo selvästi enemmän tuoksua kuin yrttiuutteessa. Yrttitippaa voidaan käyttää joko sisäisesti tippoina kylmän tai lämpimän juoman joukossa tai höyryhengityksessä. Ne ovat pääasiassa alkoholia kuten yrttiuutekin, mutta ainesosina on myös vettä ja kasviglyseriiniä. Eteeristen öljyjen osuus on tuotteessa noin 2-3 % luokkaa.

Yrttitippoja käytetään sisäisesti muutamia tippoja veteen tai yrttiteehen sekoitettuna. Niitä voidaan käyttää muutamia tippoja ulkoisesti iholle tai höyryhengitysveteen. Yleisesti yrttitippoja ei suositella sisäisesti vauvoille tai pienille lapsille. Vauvoille ja pienille lapsille niitä voidaan käyttää ulkoisesti höyryhengitysveden joukossa. Jotkut saattavat olla herkistyneitä tuoksuille, jolloin yrttitippojen suuria määriä on varottava.

Kukkatippa

Kukkatipat valmistetaan luonnossa kukkien kukinta-aikana aurinkoisena päivänä. Kerätyt kukat asetetaan veteen lasiseen kulhoon muutamaksi tunniksi. Valon vaikutuksesta kukan energia liukenee ja siirtyy veteen. Tästä vedestä tehdään laimennoksia alkoholiin, jota kutsutaan kukkatippavalmisteeksi. Kukkatipoissa ei ole kukan vaikuttavia aineita vaan ainoastaan kasvin antama energeettinen informaatio.

Kukkatipat vaikuttavat, samoin kuin luonto yleisestikin, tasapainottaen mieltä ja heikentäen kielteisiä tuntemuksia, jotka eivät ole hyväksi kulloisessakin elämäntilanteessa, jolloin kukkatippaa otetaan. Ne hoitavat samalla myös kokonaisvaltaisesti tasapainottaen koko olemustamme.

Kukkatippoja nautitaan sisäisesti veteen sekoitettuna. Vain yksi tippa yhden kukkatipan varastoliuosta sekoitetaan lasilliseen vettä ja juodaan rauhallisin siemauksin. Varastoliuoksella tarkoitetaan valmista kaupasta saatavaa kukkatippavalmistetta. Fytoterapeutti tai luontaisterapeutti voi myös valmistaa monesta eri kukkatippojen varastoliuoksista yhdistelmän, joka on valmistettu veteen. Tätä kutsutaan henkilökohtaiseksi kukkatippa käyttöliuokseksi. Käyttämällä tällaista käyttöliuosta, saadaan monipuolisempi kokonaisuus vaikutuksiltaan hoidettavalle. Kukkatippoja voidaan käyttää myös ulkoisesti esimerkiksi kylvyissä tai suoraan iholle pienelle alueelle taputellen.

Vaikka hoidettavalla olisi jokin lääkitys meneillään voidaan kukkatippoja käyttää turvallisesti. Ne sopivat myös ihmisille, joilla on allergioita joillekin kukille tai kasveille. Näin ollen vaikka ihminen olisi allerginen esimerkiksi siankärsämölle eikä näin ollen voisi käyttää siankärsämön yrttiuutetta, voi hän turvallisesti ottaa kuitenkin siankärsämön kukkatippaa. Kukkatippoja voidaan käyttää turvallisesti kaikenikäisille, myös pienille lapsille ja raskaanaoleville. Tipat sopivat myös eläinten luonnonmukaiseen hoitamiseen.

Eteerinen öljy

Eteeriset öljyt valmistetaan kukista, kasvien lehdistä, hedelmistä, kuorista ja juurista saatavista haihtuvista tuoksuvista öljyistä. 100 % puhdas eteerinen öljy on tislaamalla tai toisella tavalla esim. puristamalla tuotettu voimakas tuoksuva öljy. Tislaus on menetelmä, jossa tislattava materiaali, esim. rosmariini, laitetaan kuumennettavan veden joukkoon. Kuumasta rosmariinivedestä muodostunut höyry johdetaan kierteisen putken läpi. Tämän kierteisen putken ympärillä kiertää kylmä vesi, joka jäähdyttää kuuman höyryn. Jäähdytyksen seurauksena höyry tiivistyy nesteeksi ja rosmariinin sisältämät aromaattiset aineet eli eteerinen öljy kerääntyy jäähtyneen veden pinnalle, koska öljy on vettä kevyempää. Eteerinen öljy saadaan tämän jälkeen eristettyä veden pinnalta. Usein tarvitaan iso määrä kyseistä kasvia tai kukkaa, jotta saadaan tislattua pieni pullollinen eteeristä öljyä.

Jokaisella eteerisellä öljyllä on omanlaisensa vaikutus ihmisen terveyden tukemiseen. Eteeristä öljyä voidaan sen voimakkaan tuoksun takia kutsua myös aromaattiseksi öljyksi. Tuoksujen avulla aktivoidaan ihmisen kehon ja tunne-elämän tasapainoa. Eteeristen öljyjen tuoksut auttavat ihmistä rentoutumaan, rauhoittumaan ja tasapainottumaan.

Eteerisiä öljyjä ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle sellaisenaan eikä sitä suositella käytettäväksi sisäisesti. Ne voivat ärsyttää tai polttaa ihoa ja limakalvoja, jos eteeristä öljyä ei laimenneta ensin johonkin pohjaöljyyn tai voiteeseen ennen iholle laittamista. Markkinoilta löytyy kyllä valmiiksi laimennettuja öljyjä, jotka soveltuvat iholle sellaisenaan. Varmistathan siis aina ensin eteerisen öljyn ostamista, miten kyseistä öljyä kuuluu käyttää ja millaiseen käyttöön kyseinen eteerinen öljy on tarkoitettu. Eteeriset öljyt tulee aina sekoittaa johonkin perusöljyyn tai voiteeseen ennen iholle levittämistä. Hyviä pohjaöljyjä ovat erilaiset luomulaatuiset kasviöljyt kuten manteliöljy, viinirypäleensiemenöljy tai auringonkukkaöljy. Jo 1-2 tippaa eteeristä öljyä riittää käytössä tuomaan hoitavan vaikutuksen.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös tuoksulampuissa ja tuoksulyhdyissä tai pirskottaa 1-2 tippaa öljyä paperinenäliinalle ja asettaa liina tyynyn viereen yön ajaksi. Ne sopivat hyvin myös kylpyihin. Koska aromaattiset öljyt eivät liukene veteen, tulee öljy sekoittaa ruokalusikalliseen luontaista emulgointiainetta, kuten hunajaan, neutraaliin saippuaan tai kermaan, ennen kylpyveteen lisäämistä. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös pyykinpesussa tipauttamalla joko pesuaineen tai huuhteluaineen joukkoon 1-2 tippaa eteeristä öljyä. Pyykin huuhteluaineena voidaan käyttää etikkaa. Tällöin huuhteluaineena käytetään sekoitusta siten, että 1 dl:aan talousetikkaa sekoitetaan haluttua eteeristä öljyä 10 tippaa. Tätä seosta käytetään 0,5-1 dl huuhteluaineen asemasta pyykin määrästä riippuen. Varmistathan ennen käyttöä, että vaatteiden materiaali kestää etikan käyttämisen.

Raskauden ja imetyksen aikana, vauvoille sekä tiettyjen sairauksien, korkean verenpaineen tai allergioiden yhteydessä eteerisiä öljyjä käytetään rajoitetusti. Jos on epävarma omasta tilanteesta, voiko eteerisiä öljyjä käyttää, kannattaa konsultoida fytoterapeuttia tai aromaterapeuttia. Eteeristen öljyjen joutumista silmiin on varottava. Jos sitä pääsee vahingossa silmiin, se huuhdotaan runsaalla kylmällä tai viileällä vedellä pois, ei koskaan kasviöljyllä.

Eteerisistä öljyistä voit lukea lisää täältä.

Eteeriset tuoksusekoitteet

Eteerisessä tuoksusekoitteessa on samaan tuotteeseen yhdistelty erilaisia eteerisiä öljyjä. Näin on saatu valmistettua tuote, joka on tuoksultaan halutunlainen. Tuoksujen yhdistelmällä saadaan haluttu vaikutus kuten rentouttava tai vahvistava vaikutus.

Eteerisiä tuoksusekoitteita käytetään kuten eteerisiä öljyjä.

Linimentti

Linimentti on ulkoisesti käytettävä alkoholipohjainen ja rasvaton yrttivalmiste, joka sisältää yrttejä, homeopaattisia valmisteita, eteerisiä öljyjä, kukkaterapeuttisia valmisteita, alkoholia, vettä sekä mahdollisesti erilaisia kasviöljyä ja säilyvyyteen liittyviä lisäaineita. Linimentti on usein hyvin voimakkaan tuoksuinen.

Linimenttiä käytetään erilaisten kehon jännitysten ja kiputilojen hoitoon. Sitä voidaan sivellä kehon kipeytyneille alueille kuten hartioille, nivelalueille tai lihaskohtiin, joissa tuntuu kireyttä ja kipua. Linimentin avulla yrttien vaikuttavat aineet imeytyvät ihon läpi helpottaen kipua. Se imeytyy hyvin ihoon eikä tahraa.

Linimenttiä ei siis ole tarkoitettu käytettäväksi sisäisesti.