Fytoterapia

”Luonto ei tee mitään turhaan.” -Aristoteles

Fytoterapia on yrttiterapiaa eli kasvilääkintää. Fyto on latinaa ja tarkoittaa kasvia. Fytoterapian avulla tuetaan terveyttä ja hoidetaan luonnonmukaisesti sairauksia käyttämällä yrttejä ja kasveja niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Fytoterapiassa yrttejä käytetään ulkoisesti hauteina, kääreinä, kylpyinä, öljyinä, salvoina ja muina voiteina. Sisäisesti yrttejä käytetään teenä, uutteena, jauheena tai ruuan lisänä. Yksi fytoterapian vaikutusmekanismeista on se, että kehon omat puolustusmekanismit saadaan toimimaan kasvien vaikuttavien aineiden avulla.

Fytoterapia on kokonaisvaltaista hoitamista, jossa ihminen huomioidaan fyysisen, psyykkisen ja henkisen kokonaisuuden kautta. Fytoterapiahoito onkin minulla usein yhdistettynä johonkin toiseen hoitoon ja puhunkin tämän hoidon yhteydessä henkilökohtaisesti räätälöidystä hoidosta. Yrttien lisäksi hoidossa voidaan käyttää apuna erilaisia fyysisiä hoitotekniikoita kuten hierontaa, akupainantaa, vyöhyketerapiaa sekä mielikuvaharjoituksia ja ravintokonsultointia.

Fytoterapiahoito aloitetaan aina asiakastietolomakkeen täyttämisellä. Tämän jälkeen keskustellaan ja täydennetään tietoja. Näin saan hoidettavasta mahdollisimman tarkan sen hetkisen tilanteen selville, jotta osaan valita hoitoon sopivat yrtit ja hoitomenetelmät. Yrteillä on myös yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa, joten siksi on myös tärkeää, että hoidettava täyttää asiakastietolomakkeen huolellisesti.

Lämpimästi tervetuloa Tampereelle tai Turkuun kokeilemaan yrttien hellimää luonnon hoivaa! 

Alla olevassa kuvassa on keräämiäni luomuyrttejä; piharatamoa, mesiangervon lehtiä ja kuisman kukkia. Kyseisiä yrttejä käytetään mm. kipeän nivelen hoitamiseen helpottamaan kipuilua ja turvotusta. Pihratamoa käytetään ulkoisesti mm. tulehdusten, hyönteisten puremien, pienien verenvuotojen, haavojen (esimerkiksi säärihaavan) ja hiertymien hoitamiseen. Mesiangervon sisältämät salisylaatit helpottavat tulehdustilaa kehossa. Mesiangervo myös helpottaa hermosärkyjä. Kuisman avulla helpotetaan kipuja, alennetaan tulehdusta ja edistetään hermosäikeiden uusiutumista.

 

Palaa Hoidot -pääsivulle >

kotimaiset yrtit - Fytoterapia

Anna Tuulia Mattsson

annatuulia@hyvanolontuulia.fi

Puh. 045 1244110

FacebookFacebook

Tampere – Rakennuskulttuurikeskus Piiru 2.kerros, Pispala

Hämeenkyrö – Frantsilan Hyvänolon keskus


Katso tarkemmat yhteystiedot